Cultuur | Historie > Drenthe

Vergeten verzetshelden
Een onderzoek naar het onderduikershol Anloo

Auteur(s)    Jan Benjamins en Joke Benjamins Palte
Jaar    2019
Druk    1
Aantal pagina's    160
ISBN    9789023256465
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €20,00
Leverbaar: 28 maart 2019
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Vergeten verzetshelden gaat over het onderduikershol in de bossen van Anloo. Men wist dat het er geweest was maar de kennis omtrent de juiste plaats was verloren gegaan. Wie er hadden geschuild was ook vergeten, zo men het ooit al had geweten. Er was in de buurt wel een monument, een steen met tien namen, maar ging het daarbij om de bewoners van het hol?

Na intensief onderzoek door de auteurs is nu bekend waar het onderduikershol precies gelegen heeft, wie de mensen waren die er geschuild hebben en wat hun verhaal is. Ook de mensen die hen hielpen, krijgen in Vergeten verzetshelden een naam en gezicht. Verder bleken koeriersters van onschatbare waarde als verbindende schakel met de buitenwereld. Daarnaast wordt beschreven wat er bekend is van de personen die op de herdenkingssteen vermeld stonden. Zij werden op 8 april 1945 bij het hol geŽxecuteerd maar hadden geen van allen in het hol ondergedoken gezeten.

De geschiedenis van het onderduikershol wordt ondersteund door de archeologische opgraving die er heeft plaatsgevonden, de enige archeologische opgraving die bij een onderduikershol ondernomen is.

De auteurs hebben met tientallen nabestaanden gesproken, intensief archiefonderzoek uitgevoerd en deelgenomen aan het archeologisch onderzoek. Vergeten verzetshelden is een boek geworden dat een verbinding maakt met de meer bekende nationale historie en dat het onderduikershol te Anloo de bijzondere plaats in de geschiedenis geeft die het verdient.Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home