Sociaal Domein > (Sociale) Vaardigheden

Interculturele communicatie in de zorg
Kennis, vaardigheden en houding voor zorgprofessionals

Auteur(s)    Raya Nunez Mahdi, Charlie Obihara, Dorian Maarse, Carlos Nunez, Edwin Hagenbeek
Jaar    2019
Druk    1
Aantal pagina's    208
ISBN    9789023256359
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €19,95
Leverbaar: 15 april 2019
Bestel
Voor docenten: Docentenservice  
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Professionals in de zorg krijgen steeds vaker te maken met patiŽnten met een andere culturele achtergrond, religie of levenswijze. Als professional wil je goede zorg bieden voor iedereen, maar soms voel je onmacht omdat je de juiste houding, kennis of vaardigheden mist. Hierdoor krijgt de patiŽnt mogelijk minder goede zorg en zijn consulten en behandelingen minder effectief door miscommunicatie.

Dit lesboek laat studenten en zorgprofessionals zien wat er gebeurt tijdens de communicatie met patiŽnten, en wat je kunt doen om tot betere interculturele communicatie te komen. Betere communicatie draagt bij aan een goede relatie met de patiŽnt, diens tevredenheid met de geleverde zorg en de zorguitkomsten. Het verhoogt de patiŽntveiligheid, therapietrouw en kostenreductie.

Om goede zorg te kunnen verlenen aan steeds meer patiŽnten met sterk uiteenlopende culturele achtergronden, is interculturele sensitiviteit nodig. Inzicht in je eigen culturele waarden en normen, kennis van verschillende culturen, en ook vaardigheden in het vergroten van je eigen referentiekader zijn de hoekstenen hiervan. Dit zijn de uitgangspunten van het boek.

Interculturele communicatie in de zorg beschrijft op een heldere en toegankelijke manier gerenommeerde modellen en theorieŽn uit de communicatie, medische en culturele antropologie. Het boek staat vol met praktische opdrachten, casussen en rollenspellen uit concrete interculturele situaties in de zorg. Ook hebben de auteurs reflectievragen toegevoegd.

Charlie Obihara is kinderarts en opleider kindergeneeskunde in het ETZ Tilburg. Samen met trainer interculturele communicatie Dorian Maarse traint hij zorgprofessionals. Edwin Hagenbeek is docent en coŲrdinator internationalisering aan de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool Utrecht. Raya Nunez is cultureel antropoloog, Carlos Nunez is ingenieur gespecialiseerd in cultuur en besluitvorming. Beiden zijn docent en trainer interculturele communicatie en auteurs van de lesboeken Interculturele communicatie en Intercultural Sensitivity.Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Aanraders


Nora van Riet & Jaap Bruijn : Casemanagement

Els van Rijn, Sanna Vermeyden (red.) : Behandelend trainen

Dreu C.K.W. de : Bang voor conflict?

Erik de Haan : Leren met collegas