Cultuur | Historie > Kunst & cultuur

Matthijs Röling
Keuze uit het werk

Auteur(s)    Annemiek Rens
Jaar    2019
Druk    1
Aantal pagina's    128
ISBN    9789023256687
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €24,95
Leverbaar: 22 maart 2019
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Matthijs Röling (Oostkapelle, 1943) besluit als een van de eerste kunstenaars in Nederland om terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s en technieken die hem grijpen. Röling wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Zijn stillevens, portretten en mythische voorstellingen kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit.

De tegendraadse keuzes die Matthijs Röling als kunstenaar maakt, hebben hem geen windeieren gelegd. Hoewel er jarenlang veel kritiek op zijn realisme is omdat het de moderne stromingen niet volgt, komen er uiteindelijk een aantal belangrijke blijken van waardering. In 1994 krijgt hij de Amsterdamse prijs voor de kunst en in 2005 wordt hem de Sacha Tanja Penning voor de Nederlandse figuratieve kunst toegekend. Hoewel Röling inmiddels vrijwel niet meer schildert, is hij nog steeds een idool voor veel jonge kunstenaars die de figuratieve weg willen kiezen.

Dit boek, dat in samenwerking met het Drents Museum wordt uitgegeven, bevat een keuze uit het werk van Matthijs Röling. Ruim 90 werken worden in het boek getoond; een prachtig overzicht uit zijn rijke oeuvre.Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Cultuur, Kunst, VerwachtAanraders


Hans Dekker : Orchideeën in Noord-Nederland

 : Nieuwe Drentse Volksalmanak 2015

Onora ONeill : Speech Rights and Speech Wrongs

Kester Freriks : De kleuren van het wad