Cultuur | Historie > Drenthe

Slagkracht
Het verhaal van Jacques Tichelaar

Auteur(s)    Birte Schohaus
Jaar    2019
Druk    1
Aantal pagina's    240
ISBN    9789023256038
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €24,95
Leverbaar: Direct
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

“Misschien ben ik te veel over de rand gelopen, maar ik wist hoe politiek werkt.” Jacques Tichelaar

In 2017 eindigde de politieke carrière van Jacques Tichelaar abrupt. Landelijk en provinciaal had hij meer dan zijn sporen verdiend. Toch moest hij het veld ruimen. Wat was er gebeurd? Welke stappen in zijn carrière maakten dat Tichelaar in de politiek belandde? Van Den Haag naar Drenthe verkaste en uiteindelijk vervroegd moest afzwaaien? En hoe blikt hij hier zelf op terug?

Niet iedereen zal bij de naam Jacques Tichelaar meteen denken aan Drenthe. Veel mensen herinneren zich hem vooral als onderhandelaar tijdens de kabinetsformatie van 2006 waarbij hij namens de Partij van de Arbeid optrad als de rechterhand van Wouter Bos. Anderen kennen hem als fractievoorzitter van diezelfde PvdA. Wie verder terugdenkt, ziet het Kamerlid Tichelaar en de vakbondsman.

Terwijl hij in sommige rollen uitblonk, kwam hij in andere in moeilijkheden. Zijn doortastende optreden heeft hem ver gebracht, maar het was ook deze slagkracht die hem soms deed struikelen. Uiteindelijk was het juist deze kracht die hem er altijd weer bovenop hielp.

Om de man achter de bestuurder Tichelaar te leren kennen en te begrijpen, duikt journaliste Birte Schohaus samen met hem in het verleden. Ze tekent een oprecht en indringend portret van een rasonderhandelaar met mensenkennis. Daarnaast doet zij verslag van Tichelaars persoonlijke visie op de mechanismen van de Haagse en Drentse politiek. Slagkracht legt de drijfveren en karaktertrekken bloot die Tichelaar tot de politicus maakten die hij was.

“In Drenthe kunnen ze veel zeggen over Tichelaar, maar één ding is zeker, de reuring waar zij in de profielschets om vroegen, hebben zij gekregen.”

Birte Schohaus (dr.) is journalist en onderzoeker. Ze schrijft over het spanningsveld tussen media, politiek en maatschappelijke onderwerpen voor onder meer De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Haar doctorstitel behaalde ze met een onderzoek naar de relatie tussen politici en talkshows.Voorwoord door Philip Geelkerken, Directeur/Bestuurder CAOP
Proloog

Het linkse hart
Het politieke spel
Het politieke dier
Kloof?
De gunfactor
Lastige media
En verder?

Verantwoording en woord van dank
Bronnen
Bijlage 1: Levensloop Jacques Tichelaar
Bijlage 2: Uitslagen Tweede Kamerverkiezingen en coalities 2002-2010
 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Aanraders


Ferry Sieders : TT Assen

Theo Spek, Hans Elerie, Jan P. Bakker, Ineke Noordhoff : Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

Hans Dekker, Provincie Drenthe : Natuur van topklasse!

Hans Dekker : Orchideeën in Noord-Nederland