Cultuur | Historie > Drenthe

Monumentaal Assen
Stadsgezichten uit de collectie W.H. Berghuis

Auteur(s)    Annemiek Rens en Martin Hiemink
Jaar    2019
Druk    1
Aantal pagina's    160
ISBN    9789023256304
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €25,00
Leverbaar: November 2019
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

November 2019 verschijnt bij Uitgeverij Van Gorcum i.s.m. het Drents Museum en de Nieuwe Asser Historische Reeks het langverwachte boek waarin de complete collectie Berghuis te zien is. 112 werken van maar liefst 70 verschillende kunstenaars worden afgebeeld en beschreven.
Voor informatie over voorafnames vanaf 10 exemplaren, neem contact op met onze klantenservice via klantenservice@vangorcum.nl of 0592-379556

Drents Museum conservator Annemiek Rens gaat in op het belang van de collectie en de bijzondere kunstwerken van kunstenaars als Pieter Pander, Douwe Elias, Mario ter Braak, Franziskus Wendels en Gerrie Wachtmeester. Stadshistoricus Martin Hiemink neemt daarnaast de lezer mee in het leven van Wim Berghuis en de historische verhalen achter de gebouwen en plaatsen die de kunstenaars vastlegden.
In Monumentaal Assen. Stadsgezichten uit de collectie W.H. Berghuis wordt Assen op unieke wijze in beeld gebracht en laten kunstenaars je steeds opnieuw kennis laten maken met de stad.

Waarom schilderen kunstenaars alleen bekende steden? Die vraag stelde de Amsterdamse bankier Wim Berghuis (1930-2014) zichzelf eind jaren tachtig. Voor de in Assen geboren Berghuis betekende dat het begin van een zoektocht naar kunstenaars die zijn geliefde stad Assen wilden vastleggen. Dat leidde tot een verzameling Asser stadsgezichten van een groot aantal kunstenaars die hij opdracht gaf om de stad op het doek te vereeuwigen. De inspanningen van Berghuis gingen niet opgemerkt voorbij. Zijn werken werden in de loop der jaren meerdere malen tentoongesteld: in het Drents Museum, maar ook in Berlijn en Bad Bentheim. De verzamelaar werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau, voor zijn grote bijdrage aan de kunst en cultuur van Drenthe.

Het was ook wel bijzonder wat Berghuis tot stand had gebracht. Niet alleen was Assen ondervertegenwoordigd op het gebied van stadsgezichten, maar ook was het een periode waarin steden voornamelijk nog via fotoís werden vastgelegd. Dat ťťn man op eigen initiatief hier verandering in bracht, is een hele prestatie. Berghuis was bovendien een belangrijke mecenas in een tijd waarin abstractie en conceptuele kunst overheersten en figuratieve kunstenaars het werk dus extra goed konden gebruiken. Wim Berghuis heeft zijn collectie nagelaten aan de Staat der Nederlanden. De verzameling is door de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed (RCE) in langdurig bruikleen gegeven aan het Drents Museum.Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


VerwachtAanraders


Ferry Sieders : TT Assen

Theo Spek, Hans Elerie, Jan P. Bakker, Ineke Noordhoff : Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

Hans Dekker, Provincie Drenthe : Natuur van topklasse!

Hans Dekker : OrchideeŽn in Noord-Nederland