Cultuur | Historie > Drenthe

Geschiedenis van Drenthe - Een archeologisch perspectief


Auteur(s)    Wijnand van der Sanden
Jaar    2018
Druk    1
Aantal pagina's    352
ISBN    9789023255642
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €39,50
Leverbaar: direct
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Drenthe kent een lange bewoningsgeschiedenis. De oudste sporen van menselijke aanwezigheid gaan zeker 50.000 jaar terug, misschien wel meer dan 100.000 jaar. In die lange periode voltrekken zich grote veranderingen. Gedurende het grootste deel van die eindeloze tijd leven de bewoners als jager-verzamelaars. Vanaf 5000 v.C. nemen ze zeer geleidelijk agrarische praktijken uit zuidelijker streken over. De invloed op het landschap wordt steeds groter. Er worden akkers aangelegd en opvallende grafmonumenten opgericht: eerst hunebedden, later grafheuvels en uitgestrekte urnenvelden. Lange tijd kan de bevolking, die in kleine gehuchten woonde, haar zelfstandigheid behouden. Ze blijft buiten het Romeinse Rijk, maar rond 800 na C. volgt dan de hardhandige inlijving bij het Frankische Rijk van Karel de Grote.
De veranderingen die dat met zich meebrengt, zijn diepgaand. De oude religie wordt langzaam verdrongen door het Christendom, er worden kerken gebouwd en de dorpen komen op hun huidige plaats terecht. Drenthe blijft ook in de eeuwen daarna een agrarische regio, met slechts enkele kleine stedelijke kernen. Adel speelt er nauwelijks een rol. De grootschalige veenafgravingen, die kort na 1600 beginnen, zullen het aanzien van het ooit door moerassen omgeven Ďoude landschapí dramatisch veranderen.

Geschiedenis van Drenthe Ė Een archeologisch perspectief geeft een overzicht van wat de archeologie heeft bijgedragen aan de kennis over Drenthe vanaf de vroegste tijden tot aan de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de 9e eeuw zijn er weliswaar historische bronnen, maar die vertellen maar een deel van het verhaal. Archeologen kunnen met hun specifieke onderzoeksmethoden kennis over de Middeleeuwen en de Nieuw(st)e Tijd genereren die niet uit geschreven bronnen te halen is. We maken kennis met jachtkampementen, monumentale en bescheiden grafmonumenten, opgegraven gehuchten en sporen van rituelen in nederzettingen en daarbuiten. En natuurlijk ontmoeten we (anonieme) mensen, waaronder machtige hoofdmannen en een onfortuinlijk Ďlelijk eendjeí.

Dr. Wijnand van der Sanden (1953) studeerde West-Europese Prehistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was 30 jaar provinciaal archeoloog van Drenthe, de eerste tien jaar in combinatie met het conservatorschap bij het Drents Museum. Sinds 2017 is hij conservator archeologie bij het Drents Museum. Hij schreef diverse boeken over veenlijken in en buiten Nederland, houten Ďgodenbeeldení uit Noordwest-Europa en galgenbergen en hunebedden in Drenthe.Ten geleide

Hoofdstuk 1
OVERPEINZINGEN OP EEN VUILNISBELT

Hoofdstuk 2
DE WORDING VAN HET LANDSCHAP

Hoofdstuk 3
DE ONTDEKKING VAN HET VERLEDEN

Hoofdstuk 4
NEANDERTHALERS IN EEN LEEG LAND, 130.000-40.000 V. HEDEN

Hoofdstuk 5
JAGERS, VISSERS EN VERZAMELAARS, 12.700-4900 V.C.

Hoofdstuk 6
NAAR EEN ANDER LEVEN, 4900-2750 V.C.

Hoofdstuk 7
HEUVELS EN BEKERS VOOR DE DODEN, 2750-1200 V.C.

Hoofdstuk 8
CREMEREN EN CELTIC FIELDS, 1200-50 v.C.

Hoofdstuk 9
IN DE SCHADUW VAN EEN WERELDRIJK, 50 V.C.-450 N.C.

Hoofdstuk 10
GRAVEN RIJ AAN RIJ, 450-800 N.C.

Hoofdstuk 11
DE KATHOLIEKE MIDDELEEUWEN, 800-1600

Hoofdstuk 12
SPOREN UIT DE VROEGMODERNE EN MODERNE TIJD, 1600-1950
 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Drenthe | Drenthiana, GeschiedenisAanraders


Ferry Sieders : TT Assen

Theo Spek, Hans Elerie, Jan P. Bakker, Ineke Noordhoff : Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

Hans Dekker, Provincie Drenthe : Natuur van topklasse!

Hans Dekker : OrchideeŽn in Noord-Nederland