Lerarenopleidingen | Primair onderwijs > WereldoriŽntatie

Historisch bewustzijn op de basisschool
Geschiedenis voor groep 1 tot en met 8

Auteur(s)    Anja Sinnige
Jaar    2018
Druk    1
Aantal pagina's    208
ISBN    9789023251514
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €30,00
Leverbaar: Direct
Bestel
Voor docenten: Docentenservice  
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Historisch bewustzijn op de basisschool is een handboek voor geschiedenis voor groep 1 t/m 8. Het boek biedt een uitgebreid denkkader voor onderwijs in historisch bewustzijn aan deze groepen. Met veel praktijkvoorbeelden wordt in drie delen uiteengezet welke keuzes een (aankomend) leerkracht kan maken om historisch bewustzijn bij leerlingen te ontwikkelen.

De verschillende delen zijn los van elkaar te gebruiken zodat de leerkracht op basis van persoonlijke keuzes het eigen onderwijs kan versterken. Het boek biedt een vertaling van kennis over historisch bewustzijn naar de onderwijspraktijk. Ook geeft het leerkrachten passende aanknopingspunten en inhoudelijke verdieping.

Het boek geeft concrete praktijkvoorbeelden die aansluiten bij de zintuigen. Geschiedenis leren door een emmertje poep in de klas of knuffels op chronologische volgorde leggen? De werkvormen zetten aan tot denken en kunnen goed gecombineerd worden met bestaande lesmethoden voor geschiedenis of wereldoriŽntatie.

Historisch bewustzijn op de basisschool is gericht op het primair onderwijs en is geschikt voor Pabostudenten ťn leraren in het basisonderwijs. Het biedt een frisse blik op geschiedenis in de klas en bereidt de (aankomende) leerkracht voor op het onderwijs van de toekomst!

Anja Sinnige is docent aan de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen. Ze werkte in het primair onderwijs en rondde in 2010 de Masteropleiding ĎCultuur, Cognitie en Educatieí af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft colleges geschiedenisdidactiek vanuit een cognitiewetenschappelijke benadering en maakt daarbij steeds de koppeling naar concrete praktijkvoorbeelden.

Recensie van Anouk Bodenstaff (basisschoolleerkracht):
"In haar boek Historisch bewustzijn op de basisschool laat Anja Sinnige zien dat het geven van geschiedenisonderwijs, en het bijbrengen van historisch bewustzijn bij leerlingen van alle leeftijden, mogelijk is voor iedere (aankomende) leerkracht in het basisonderwijs. Het boek zet aan tot kritisch nadenken over het eigen geschiedenisonderwijs door middel van pakkende hersenkrakers in ieder hoofdstuk. Daarnaast biedt het boek ongedwongen de mogelijkheid om eigen visie te creŽren op historisch bewustzijn in het onderwijs en de vormgeving daarvan. Anders dan andere boeken stimuleert het boek van Sinnige om persoonlijk onderwijs te creŽren waarin de behoeften, verhalen en emoties van iedereen aan bod kunnen komen. Alleen zo kan er een hoogtepunt bereikt worden in het historisch bewustzijn van leerkracht ťn kind."Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Basisonderwijs, GeschiedenisAanraders


D. van Straaten (red.), R. Claassen, F. Groot, A. Raven, A. Wilschut : Historisch denken

Lorien de Koning : Vakken en vorming in onderzoek

M. van Riessen, F. Rovers, A. Wilschut : OriŽntatie op geschiedenis

Herman de Jongh, Frans van Bussel, Mart Ottenheim : Natuur en techniek geven

de Hamer A., Bakker A., van Heck M., Broere H. : Aardrijkskunde geven