Zorg & Welzijn > Communicatie

Diversiteit in de samenleving
Concepten, voorbeelden uit de praktijk en methoden voor de hbo-professional

Auteur(s)    Lucho Rubio Repáraz, Siela Ardjosemito-Jethoe, Kathinka Rijk (red.)
Jaar    2017
Druk    1
Aantal pagina's    256
ISBN    9789023255031
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €29,95
Leverbaar: 3 juli 2017
Bestel
Voor docenten: Docentenservice  
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Wie in het sociale domein werkt, krijgt te maken met een zeer diverse groep aan burgers. Denk bijvoorbeeld aan sociale, culturele, religieuze, etnische en genderverschillen.
Diversiteit in de samenleving biedt de (aankomende) hbo-professional inzicht in de belangrijke concepten, methoden en (sociologische) theorieën.

Het boek geeft een compleet beeld van de context van de superdiverse samenleving en de consequenties voor de sociaal werker in de 21e eeuw. Het biedt een ‘totaaloverzicht’ van wat de gevolgen zijn van de toenemende diversiteit van onze samenleving voor professionals in de hulpverlening.

Het boek is opgebouwd uit drie delen. Deel 1 bevat de theoretische beschouwingen. Het beschrijft het ontstaan van de (super)diverse samenleving in de Nederlandse en Vlaamse context. Ook de theoretische (sociologische) achtergronden komen aan bod. Begrippen als superdiversiteit, inclusie, participatie en toegankelijkheid komen aan de orde. Niet alleen de presentiebenadering wordt belicht, maar ook diversiteitscompetenties en diversiteitsbewuste communicatie. Centraal in dit theoretische deel staat de vraag: Wat betekent dit voor het beroepenveld van de sociale professional?

In deel 2 volgt een beschrijving van de praktijk en in deel 3 de thema’s in een (super)diverse samenleving. Op elk thema wordt inhoudelijk ingegaan en een koppeling met de praktijk gemaakt. Actuele thema’s als participatie, armoede, religie, (trans)gender, (homo)seksualiteit en transmigratie passeren de revue.

Ieder hoofdstuk bevat casussen en leer/werkopdrachten. Het boek is aangevuld met multimediale materialen; extra praktijkcases met audiovisueel materiaal, multimediale bronnen en een online docentenhandleiding.

Over de auteurs
Ina ter Avest is (gepromoveerd) Cultuur- en Godsdienstpsycholoog en psychodramatherapeut. In haar loopbaan als lector en senior docent-onderzoeker heeft zij zich gericht op identiteitsontwikkeling van/in intercultureel en interreligieus onderwijs: identiteitsontwikkeling van kinderen, van leerkrachten en van de school als geheel. Zij heeft een eigen coaching- en consultancy praktijk ‘Z-in-gesprek’ www.zingesprek.nl.

Saskia Heusčrr is afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek en daar deels werkzaam nu. Brede vorming, oftewel eigentijdse Bildung, is de rode draad in haar werk. Op de PABO was ze als opleidingsdocent werkzaam in het domein Levensbeschouwing, persoonsvorming, wereldburgerschap en cultuureducatie. De laatste jaren is ze opleidingscoördinator en docent in de master Humanistisch vormingsonderwijs en Levensbeschouwing, een opleiding voor eerstegraadsdocenten levensbeschouwing, ethiek en filosofie in het vo, mbo en hbo. Ze heeft als trainer, adviseur en auteur een eigen bedrijf en schrijft naast studieboeken onder andere voor platform HetKind.

Bérénice Storms is als coördinator onderzoek verbonden aan het Centrum voor Budgetonderzoek (CEBUD, Thomas More Kempen). Ze werkt tevens als senior onderzoeker aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen). Ze doctoreerde in 2012 met een proefschrift over ‘Referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie’Hoofdstuk 1 Inleiding
Hoofdstuk 2 Voorbeelden uit de praktijk

Deel 1 Theoretische beschouwingen

Hoofdstuk 3 Het ontstaan van de diverse samenleving
Hoofdstuk 4 Theoretische achtergronden
4.1. Sociaal-kapitaaltheorie
4.2 Capability approach
4.3 Multiculturel Triangle
4.4 Superdiversiteit
4.5 Intersectionaliteit

Deel 2 De praktijk in een (super)diverse context

Hoofdstuk 5 De presentiebenadering
Hoofdstuk 6 Diversiteitscompetenties en diversiteitsbewuste communicatie
Hoofdstuk 7 Inclusie, participatie en toegankelijkheid

Deel 3 Thema’s van de diverse samenleving

Hoofdstuk 8 Armoede
Hoofdstuk 9 Religie
Hoofdstuk 10 Gender, transgender, seksualiteit en homoseksualiteit
Hoofdstuk 11 Transmigranten
Hoofdstuk 12 Beeldvorming en media
 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


VerwachtAanraders


Manfred te Grotenhuis & Anneke Matthijssen : Basiscursus SPSS

Riet N. van : Groepswerk