Cultuur | Historie > Drenthe

De schoonheid van het Dwingelderveld


Auteur(s)    Axel Wiewel
Jaar    2017
Druk    1
Aantal pagina's    112
ISBN    9789023255703
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €15,95
Leverbaar: Juli 2017
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

De schoonheid van het Dwingelderveld is het plezierig leesbare verhaal over Nationaal Park Dwingelderveld, een van de oudste nationale parken van Nederland. Een boek voor iedereen die het gebied bezoekt, en er nóg meer van wil genieten. Wie het boek leest zal het gebied (beter) begrijpen en meer waarderen.

Het boek is een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van de verschillende landschappen van het gebied, de bijzondere natuur, het belang van water en de grote herinrichting van 2012 tot 2016. Deze uitgave bevat unieke foto’s die het verhaal nog meer kracht geven.

Verleden en heden gaan goed samen in het Dwingelderveld. Op sommige plaatsen leeft het verleden nog volop – bijvoorbeeld in Kraloo. Nergens anders in Nederland is het verhaal van de esdorpen en de potstaleconomie zo goed bewaard gebleven als daar. De geschiedenis ligt er voor het oprapen en in dit boek staat precies waar je dat kunt zien. Het vertelt ook waarom juist het Dwingelderveld in de tijd van de grote Drentse ontginningen is ontzien, en wat het gebied nou zo bijzonder maakt. Het krijgt een ‘gezicht’, waardoor het meer wordt dan zomaar één van de vele nationale parken in Nederland.

Uniek in het boek is de beschrijving van de herkomst en betekenis van zo’n zestig veldnamen. Waar komen die opvallende namen vandaan zoals het “Gat van Tante Willemien”, het “Moordenaarsveen”, en “Kibbelhoek”? En waarom is Jac. P. Thijsse, de “vader van het Dwingelderveld”, nergens vernoemd? Uitgebreid onderzoek naar de vele veldnamen in het Nationaal Park heeft een schat aan informatie opgeleverd. Zo zijn de namen van vennen ontdekt, die op geen enkele regionale plattegrond staan, maar bij de plaatselijke en regionale bevolking goed bekend zijn. Namen die nog steeds in de dagelijkse taal gebruikt worden, en veldnamen die voor de bevolking enige tijd betekenis hadden, maar door veranderende (landschappelijke) omstandigheden in onbruik zijn geraakt. Het boek brengt deze historie weer tot leven.Hoofdstuk 1 Ontstaan en geschiedenis van het Dwingelderveld, esdorpen, en de beschrijving van het landschap

Hoofdstuk 2 Heide en schapen

Hoofdstuk 3 (Bijzondere) natuur en de speciale status van het gebied

Hoofdstuk 4 Water in het Dwingelderveld en de herinrichting van het gebied

Hoofdstuk 5 Gebiedsbeschrijvingen en veldnamen


 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Drenthe | Drenthiana, NatuurAanraders


Ferry Sieders : TT Assen

Theo Spek, Hans Elerie, Jan P. Bakker, Ineke Noordhoff : Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

Hans Dekker, Provincie Drenthe : Natuur van topklasse!

Hans Dekker : Orchideeën in Noord-Nederland