Lerarenopleidingen | Primair onderwijs > (Ontwikkelings-)Psychologie

Motivatie op de basisschool
Onderpresteren voorkomen, signaleren en aanpakken

Auteur(s)    Saskia Bruyn
Jaar    2017
Druk    1
Aantal pagina's    264
ISBN    9789023254294
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €28,75
Leverbaar: direct
Bestel
Voor docenten: Docentenservice  
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Motivatie is een kernbegrip in het onderwijs. Waarom kinderen leren en soms niet leren is daar de grote vraag. Kunnen ze het niet of willen ze het niet; wat is er aan de hand? Als leerkracht sta je dagelijks voor dit probleem. Hoe kun je je leerlingen het beste helpen? Wat motivatie eigenlijk is en hoe het kan worden gefaciliteerd of juist gefrustreerd blijft vaak ongrijpbaar. Daarom lijkt het antwoord moeilijk te vinden.

In de psychologische wetenschap biedt de Zelf-Determinatie Theorie (ZDT) van Edward Deci en Richard Ryan een omvattende, ge´ntegreerde visie op (de kwaliteit van) motivatie. Onderzoek binnen dit theoretisch kader heeft sinds de jaren 70 al veel inzicht geleverd in wat mensen drijft en tegenhoudt, en hoe zij optimaal functioneren in hun leven en werk. Motivatie op de basisschool is een toegankelijk boek waarin de ZDT verbonden wordt aan (ontwikkelings)psychologische modellen en concepten. Het geeft je een beter begrip van je leerlingen en bovendien een duidelijk richtsnoer voor je pedagogisch handelen in de klas.

Dit boek is bestemd voor pabo-studenten en voor onderwijsprofessionals die hun vakkennis willen verdiepen. Het beschreven psychologisch perspectief op motivatie en prestatie is praktisch inzetbaar binnen iedere onderwijsvorm en methode.
Op www.lerarencampus.nl is aanvullend materiaal te vinden.

Over de auteur: tien jaar geleden werd de aandacht van Saskia Bruyn getrokken door het gedrag van haar zoon, die op school verbijsterend weinig presteerde. Sindsdien is zij gefascineerd door het verschijnsel motivatie. Zij breidde haar kennis uit door een studie psychologie en werkt inmiddels aan een promotieproject met als onderwerp: motivatie in het onderwijs. Daarnaast begeleidt ze in haar eigen praktijk kinderen en volwassenen met motivatieproblemen (www.motivatiepsycholoog.nl).Bekijk de inhoudsopgave van Motivatie op de basisschool.

Bekijk een aantal inkijkpagina's uit het boek.

 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home