onbekend Hoofdvakgebied en/of niet toegewezen > onbekend Sub vakgebied

SPSS met Syntax


Auteur(s)    Manfred te Grotenhuis, Chris Visscher
Jaar    2009
Druk    1
Aantal pagina's    124
ISBN    9789023245278
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €17,00
Leverbaar: Direct
Bestel
Voor docenten: Docentenservice  
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Het statistische programma SPSS is erg populair, wat onder andere komt door de toepassing van gebruikersvriendelijke menuís. Tijdens het menugebruik worden de uitgevoerde bewerkingen en analyses echter vaak niet vastgelegd. Daardoor is het lastig naderhand te controleren wat men precies (fout) heeft gedaan en bovendien wordt het herhalen van alle handelingen op deze manier een moeizaam karwei. Daarnaast zijn de menuís noodzakelijkerwijs beperkt in de mogelijkheden. Vandaar dat veel gebruikers van SPSS werken met zogenaamde syntaxbestanden waarin alle handelingen om de gegevens te bewerken en te analyseren zijn opgeslagen.

Deze werkwijze biedt naast de toegenomen mogelijkheden het voordeel dat de bewerkingen en de statistische analyses controleerbaar en eenvoudig herhaalbaar zijn. SPSS met Syntax geeft een overzicht van de meest gangbare commandoís en is zoveel mogelijk opgezet als een collectie losse paragrafen, waarin snel specifieke informatie gevonden kan worden. Enige basiskennis van SPSS, zoals bijvoorbeeld beschreven in Basiscursus SPSS is wel vereist. Uit deze publicatie is het didactische principe overgenomen, namelijk het zelfstandig uitvoeren van computerhandelingen met behulp van voorbeeldbestanden waarbij de belangrijkste uitkomsten zijn weergegeven ter controle. In SPSS met Syntax wordt weinig aandacht besteed aan de statistische theorie. Dit wordt in de uitgave Statistiek als hulpmiddel uitvoerig besproken aan de hand van gegevens uit grootschalig onderzoek. Er wordt geen wiskundige kennis verondersteld.

Manfred te Grotenhuis is universitair docent Kwantitatieve Analysetechnieken en Chris Visscher is universitair docent Statistiek. Beide auteurs zijn werkzaam bij de sectie Methoden & Technieken van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In de tekst wordt gebruik gemaakt van diverse databestanden, deze zijn hier te downloaden: SPSS met Syntax bestanden.
Op het internet is een site http://www.ru.nl/mt/syntax/home beschikbaar waar voorbeelden van specialistische commando's zijn te vinden die in dit boek niet behandeld konden worden.

Dr. Manfred te Grotenhuis heeft de Universitaire Onderwijsprijs 2010 gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs heeft als doel bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs en richt zich op de beloning van persoonlijke en excellente onderwijsprestaties van docenten werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen.
Manfred te Grotenhuis bezit uitstekende onderwijskwaliteiten en heeft een groot vermogen om hedendaags onderzoek in te passen in de 7 cursussen op het gebied van de kwantitatieve analysetechniek (bachelor 1-3, master en research master). Hij heeft 4 populaire leerboeken over statistiek geschreven die op meerdere Nederlandse en buitenlandse universiteiten worden gebruikt. Een van zijn studenten meende dat het niet te geloven is dat zo'n saai vak als statistiek zo interessant kan zijn!Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home  
   
 

Trefwoord


Bestuurskunde, SPSSAanraders