Sociaal Domein > Kinder- en jeugdpsychiatrie

Mentaliseren in de kindertherapie
Leidraad voor de praktijk

Auteur(s)    J.E. Verheugt-Pleiter, M.G.J. Schmeets, J. Zevalkink
Jaar    2010
Druk    2e gewijzigde
Aantal pagina's    224
ISBN    9789023246268
Afbeelding    in hoge resolutie
   Informatie over digitaal lezen
Onze prijs: €43,00
Leverbaar: Direct
Bestel
Beschrijving
Inhoudsopgave
Recensies

Mentaliserende kindertherapie – ook wel aangeduid als psychoanalytische ontwikkelingstherapie – omvat technieken om vastgelopen gebieden van psychologische ontwikkeling bij kinderen ‘vlot te trekken’; de therapievorm is een aanpassing van de mentaliseren bevorderende behandeling voor volwassen borderline patiënten en maakt gebruik van inzichten uit de psychoanalyse, baby-onderzoek, gehechtheidsonderzoek en neurobiologie. Het uitgangspunt daarbij is dat kinderen met een vastgelopen ontwikkeling niet of onvoldoende hebben ervaren dat een ander in staat is hem of haar in gedachten te houden. Via de relatie met de therapeut leert het kind de capaciteit te ontwikkelen om de wensen en intenties van anderen en zichzelf waar te nemen.

Mentaliseren in de kindertherapie biedt een leidraad voor de praktijk van deze vorm van therapie. De bijbehorende technieken worden uitgebreid besproken en verduidelijkt met een groot aantal voorbeelden. Het observeerbaar maken van het werk van de behandelaar maakt het tegelijkertijd toetsbaar voor empirisch onderzoek en overdraagbaar aan andere therapeuten die deze methode willen leren.

Ten opzichte van de eerste druk zijn de eerste twee hoofdstukken grondig herzien; de overige hoofdstukken zijn aangevuld en/of geactualiseerd. Het (Engelstalige) voorwoord voor deze uitgave is geschreven door de internationaal vermaarde Peter Fonagy.

De uitgave is geschreven voor psychotherapeuten, ouderbegeleiders, orthopedagogen, psychiaters en gz-psychologen werkzaam binnen de kinder- en jeugd GGZ en zou tevens als onderwijsmateriaal kunnen dienen. Voor vaktherapeuten, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen en andere disciplines die met de zorg voor ernstig in hun ontwikkeling bedreigde kinderen te maken hebben, biedt de uitgave echter ook veel bruikbare informatie.   (Bekijk enkele voorbeeldpagina's van dit boek.)

Mentaliseren in de kindertherapie

Dankwoord
Voorwoord
Inleiding

1 Theoretische concepten

2 Doelgroep en diagnostiek

3 Behandelstrategie

4 Mentaliseren bevorderende ouderbegeleiding

5 Observatiemethode

6 Interventietechnieken: Aandachtsregulatie

7 Interventietechnieken:Affectregulatie

8 Interventietechnieken: Mentaliseren

9 Behandelpraktijk

10 Onderzoeksstrategie

Bijlage 1 - Tabel interventietechnieken
Bijlage 2 - Verklarende woordenlijst
Literatuur
Over de auteurs
 

Recensie toevoegen
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.

Beoordeling
Naam *
E-mailadres *   (wordt niet op de site getoond)
Titel *
Recensie *

(max. 1000 tekens)
* verplichte velden

2
1
Terug   Home